Skip to main content
7 enkle grep for å bedre elsikkerheten hjemme

7 enkle grep for å bedre elsikkerheten hjemme

Alle har potensielle brannfarer rundt om i hjemmet sitt. Visste du at en skjøteledning kan føre til brann? At komfyren står for de fleste branner i Norge?

Elsikkerhet og brannsikkerhet er veldig viktig. I 2016 rykket brann- og redningsvesenet ut til hele 3 183 boligbranner. Syv av ti boligbranner starter på kjøkkenet eller i stua, og det er definitivt mye du kan gjøre for å unngå å skape brannfare.

Her er 7 ting du kan gjøre selv for å bedre elsikkerheten hjemme!

1. Sjekk stikkontakter og støpsler

Dette er noe som er veldig enkelt, men som de færreste gjør. Trekk ut støpselet til apparater som komfyren, varmtvannsberederen og kjøleskapet jevnlig og se etter misfarging. Er plasten brun eller ser ut til å ha smeltet er det noe som er galt.

2. Minimal bruk av skjøteledning

Ikke bruk skjøteledning til større, elektriske apparater permanent. Skjøteledninger er ikke ment som et permanent stømuttak, og høy belastning over tid kan føre til en overbelastning. Alle større apparater (over 1000W) bør alltid være koblet til egen, dedikert stikkontakt.

3. Sjekk brannslukkingsutstyret og røykvarsleren

Det er viktig å ha brannslukkingsutstyret i orden hvis det først utvikler seg en brann. Sjekk brannslukkingsapparat, brannslange og røykvarsler minst en gang om året, helst en gang i kvartalet. Se hvordan du gjør det her.

4. Installer komfyrvakt

Komfyren er den desidert største brannkilden i norske hjem. Tørrkoking og at man sovner fra matlagingen fører til over 1100 branner hvert år. En komfyrvakt er derfor en av de viktigste investeringene du kan gjøre i hjemmet ditt.

5. Sjekk jordfeilbryteren 

Jordfeilbryteren er lett å teste og det er anbefalt å gjøre dette minst én gang i året. Du som huseier er selv ansvarlige for vedlikehold av dine elektriske installasjoner, så du bør derfor legge inn rutine på å sjekke denne. Se hvordan du sjekker jordfeilbryteren her.

6. Bytt ut gammelt utstyr

Har du noen lamper, en kaffetrakter eller rettetang som begynner å dra på årene og som kanskje har skader etter å ha falt i gulvet og slitasje på overgangen mellom ledning og støpsel, bør du vurdere å bytte disse ut med nyere og mer sikre apparater. Gamle apparater kan du levere der du får kjøpt lignende apparater eller til din lokale gjenvinningsstasjon.

7. Trekk ut støpsler når du reiser på ferie 

Lyn som slår ned i elektriske anlegg fører til høye spenninger i kabler som er montert i huset. En høyere spenning enn det som anlegget er beregnet for vil ødelegge eller, i verste fall, forårsake brann. De vanligste skadene ved lynnedslag skjer i elektriske apparater som TV, radio, PC, modem, varmtvannsbereder, kjøleskap og fryser. Reiser du bort i sommer bør du plugge ut alle elektriske apparater utenom kjøleskap og fryser.

Dette er 7 ting du selv kan gjøre for å sørge for en elsikkerhet hjemme. Du bør likevel gjennomføre en kontroll av det elektriske anlegget ditt hvert femte år. Ta kontakt med oss om det er på tide med en slik sjekk!

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag