Skip to main content
Brannfarlig å lade elbil fra vanlig stikkontakt

Brannfarlig å lade elbil fra vanlig stikkontakt

Foto: Räddningstjänsten Sunne

I Norge kjøres det godt over 170 000 elbiler og ladbare hybrider, og på bare 8 år har markedsandelen av nybilsalget gått fra 0 til 30 prosent. Dette fører til nye utfordringer.

Mange velger å lade elbilen fra vanlig stikkontakt hjemme, noe som kan være svært brannfarlig. Stikkontaktene tåler ikke den høye belastningen over tid og er absolutt ikke anbefalt å bruke til lading av elbil. En slik belastning gjør at kontakten blir varm. Jo eldre og mer slitt kontakten er, jo større er naturligvis sjansen for brannutvikling.

Huset tok fyr ved lading av elbil

Det har Johanna og Michael Olson fra Sunne i Värmland fått kjenne på. De våknet av et smell og oppdaget at huset deres stod i full fyr. Det viste seg at komponentene ved lading av elbil fra vanlig stikkontakt ikke tålte belastningen, og tok fyr.

Les mer her: Ladet bilen fra vanlig stikkontakt - det endte i katastrofe (TV2).

Riktig ladeutstyr for elbil

Kjøper man elbil skal man også ha riktig ladeutstyr. For sikker lading av elbil bør du ha installert hjemmeladestasjon med Type 2 kontakt. Denne erstatter bruk av vanlig stikkontakt, og det er per i dag ikke registrert noen tilfeller av brann eller branntilløp ved bruk av denne typen ladestasjon.

Vanlig stikkontakt bør kun brukes til «nødladning», for eksempel hvis du er på besøk hos noen som ikke har ladestasjon hjemme. Da må du først sikre deg at stikkontakten er i god stand, og sjekke kontakten for varmgang etter 1-2 timer. Hvis den kjennes ubehagelig varm bør du avslutte ladingen med en gang.

Les mer om sikker lading av elbil på elbil.no.

Elsjekk AS er en trygg og uavhengig aktør som gjennomfører kontroll av elektriske anlegg og brannsikkerhet for privatpersoner, bedrifter og borettslag/sameier. Ønsker du en kontroll av ditt elektriske anlegg, ta kontakt i skjemaet på siden her.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag