Skip to main content
Brannsikkerhet på hytta

Brannsikkerhet på hytta

Brannsikkerthet på hytta er like viktig som i boligen din. Det er derfor viktig å huske på å gjennomgå brannsikkerheten på hytta også med jevne mellomrom, spesielt hvis man har en sesonghytte som ikke blir brukt store deler av året. Nedenfor har vi listet opp fire sjekkpunkter man burde gå gjennom for å kontrollere brannsikkerheten på hytta eller fritidsboligen sin. 

1. Røykvarsler

Det første man burde sjekke at fungerer som det skal er røykvarsleren. Den er et ett av de viktigste hjelpemidlene for å redde liv i brann. 

Kravet til røykvarslere i hytter og fritidsboliger er det samme som i boliger. Den skal være montert i taket, 50 centimeter fra veggen. Det skal være minst en røykvarsler per etasje og lyden skal høres med minst 60 db inne på hvert enkelt soverom når døren er lukket.

Sjekk at røykvarsleren fungerer hver gang du kommer på hytta. Dette er spesielt viktig i sesonghytter. Hvis røykvarsleren lager et lavt pip betyr det at batterinivået er lavt og at batteriene bør byttes snarest. Har hytta stått ubrukt en stund og ingen har vært tilstede og hørt pipet kan batteriet være flatt når man kommer på hytta. Derfor bør man sjekke at røykvarsleren fungerer hver gang man kommer til hytta eller fritidsboligen. 

2. Slokkemiddel

En annen ting det er viktig å sjekke at fungerer som det skal er slokkemiddelet. Alle hytter og fritidsboliger skal ha et slokkemiddel tilgjengelig, mest vanlig er det å ha et pulverapparat. 

Hvis du har et pulverapparat bør det snus opp ned et par ganger i året for å forhindre at pulveret klumper seg. Du bør også sjekke at manometeret viser grønt og at apparatet ikke er mer enn 10 år gammelt (produksjonsdato står stemplet inn i metallet). 

3. Gass

Mange bruker gass til kjøleskap, griller og oppvarming av hytter. En lekkasje i propanbeholderen, slanger eller koblinger utgjør en stor brannfare. Derfor er det svært viktig og sjekke at utstyret er i orden. Det kan du gjøre ved å gni på såpevann og skru på gassen, ved eventuelle lekkasjer vil det da oppstå bobler. Når du drar fra hytta bør gassen kobles fra. Husk at gass ikke må oppbevares i kjeller eller på loft. 

4. Tømme aske

Ved tømming av ildstedet for aske bør du bruke en sinkbøtte med lokk som tåler varmen fra glørne. Sett bøtta til kjøling i sikker avstand fra hytta da glørne fra ilden fortsatt kan være varme. Kommer glørne i kontakt med brennbart materiale kan det fort antennes. 

Ønsker du en elsjekk hjemme kan du ta kontakt her.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag