Skip to main content
Brannsikkerhet: Sjekk jordfeilbryteren minst én gang i året

Brannsikkerhet: Sjekk jordfeilbryteren minst én gang i året

Fungerer ikke jordfeilbryteren som den skal, kan det i verste fall føre til brann. Jordfeilbryteren er lett å teste og det er anbefalt å gjøre dette minst én gang i året. Du som huseier er selv ansvarlige for vedlikehold av dine elektriske installasjoner, så du bør derfor legge inn rutine på å sjekke denne.

Hvordan sjekke/teste jordfeilbryteren:

  1. Trykk på testknappen til jordfeilbryteren.
  2. Hendelen foran jordfeilbryteren detter ned, og strømmen kobles ut.
  3. Vipp hendelen opp igjen. Strømmen skal nå være tilbake.
  4. Om hendelen ikke faller ned når du trykker på testknappen er den defekt og du må kontakte sertifiserte fagpersoner for en sjekk.

Jordfeil kan føre til farlige støt og brann

En jordfeil vil føre til at strømledere kommer i kontakt med ytre deler av et apparat og kan gi farlige støt på mennesker eller dyr, og i verste fall starte brann. Det er avgjørende at jordfeilbryteren fungerer for å unngå brann som starter i det elektriske. Jordfeil kan oppstå i for eksempel varmtvannsbereder, vaskemaskin, kaffetrakter og hårføner. Det er spesielt farlig i våtrom, da elektriske strømmer lettere finner en forbindelse til jord via en våt menneskekropp.

Jordfeilbryteren kobler ut strømtilførselen

En jordfeilbryter er et element i sikringsskapet som har som oppgave å hindre lekkasjestrøm. Dette gjør den ved å sammenligne matestrømmen med returstrømmen, og koble ut strømtilførselen til den aktuelle elektriske kursen eller apparatet det er jordfeil i.

På eldre elektriske anlegg er jordfeilbryteren en egen enhet, mens på nyere elektriske anlegg er jordfeilbryteren knyttet hver enkelt kurs. Du må sjekke jordfeilbryteren på hver enkelt kurs ved å trykke på testknappen, hvis ikke kan du risikere at testknappen kan “gro fast”.

Test jevnlig for godt vedlikehold

Jordfeilbrytere er svært sensitive og reagerer så raskt at det ikke skal være fare for strøm ved berøring av apparatet det er feil på. Ved å teste den med jevne mellomrom er du sikker på at den fungerer som den skal når uhellet er ute så skadeomfanget blir så lite som mulig. Som oftest står det instrukser i sikringsskapet ditt på hvor ofte du skal sjekke bryteren.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag