Skip to main content
Derfor skal du ikke la vaskemaskinen gå på natta

Derfor skal du ikke la vaskemaskinen gå på natta

Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS

Du tror kanskje du sparer noen kroner på å vaske klær eller la oppvaskmaskinen gå på natta? Sannheten er at det er minimalt med sparing, og en større fare for familien.

En familie i Trøndelag opplevde nylig hvor farlig det kan være å legge seg mens oppvaskmaskinen står på (TV2: Oppvaskmaskin ble brannfelle). Den 34 år gamle småbarnsfaren kjente en merkelig, brent lukt rett etter de hadde lagt seg. På vei ned trappa så han at oppvaskmaskinen stod i full fyr. Mannen og kona fikk heldigvis slukket brannen raskt med brannslukningsapparat og tør ikke tenke på hvordan det hadde gått om de hadde sovnet fortere denne kvelden.

I hele tre av ti norske hjem blir vaskemaskin eller oppvaskmaskin brukt på natta eller når ingen er hjemme. Risikoen for brann er ikke større om natta, men det kan ta betydelig lengre tid før du oppdager brannen og kan redde deg selv. Dermed er det en mye større risiko for personskader og større skadeomfang på boligen.

Barnefamiliene er verst

En spørreundersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, DSB og If viser at barnefamiliene er sløvest (Brannvernuka.no). 36 prosent bruker vaskemaskinen og 21 prosent bruker tørketrommelen uten tilsyn. Tidsklemma kan være noe av grunnen, men er ikke noe som bør gå på bekostning av brannsikkerheten.

Det er ikke uten grunn at det anbefales å være tilstede og våken når disse apparatene går. Vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen har varmeelementer som møter både støv og fukt. Derfor er de noen av apparatene som er mest utsatt for brann etter komfyren i norske hjem.

Les også denne: Komfyrvakt redder liv.

Sparer lite på å la vaskemaskinen gå på natta

Mange tenker at de kan spare en del på å kjøre elektriske artikler om natta, da strømforbruket er på sitt laveste. Brannekspert Rune S. Nielsen i Gjensidige har regnet på det. Han sier til TV2 at det kun er ca én krone å spare per vask hvis du kjører vaskemaskinen om natta (TV2: - Folk gambler med livet for én krone).

Anbefalingen er derfor klar: Familiens sikkerhet er verdt et par ekstra hundrelapper i året. Bruk kun vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel mens du er våken og hjemme.

Når tok du sist en elkontroll for å sjekke tilstanden til det elektriske anlegget? Les her om hva en elkontroll innebærer.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag