Skip to main content
Er hjemmet ditt vernet for lyn?

Er hjemmet ditt vernet for lyn?

Juli er måneden med flest lynnedslag på grunn av varmt og vekslende vær. I 2016 ble det registrert hele 90 000 lyn, og nesten 50 000 av dem var i juli, viser tall fra Meteorologisk institutt. Spesielt Sør- og Østlandet, sammen med Finnmarksvidda, er mest utsatt.

Mange boliger blir hvert år skadet av lynnedslag

- Lynet velger alltid den enkleste veien, og da heller elektriske anlegg enn eksempelvis en trevegg, forklarer statsmeteorolog Martin Granerød i en pressemelding fra Frende Forsikring.

De vanligste skadene skjer i elektriske apparater som TV, radio, PC, modem, varmtvannsbereder, kjøleskap og fryser. Reiser du bort i sommer bør du plugge ut alle elektriske apparater utenom kjøleskap og fryser.

stikkontakt lyn

Lyn som slår ned i elektriske anlegg fører til høye spenninger i kabler som er montert i huset. En høyere spenning enn det anlegget er beregnet for vil ødelegge eller, i verste fall, forårsake brann. Selv om lynet ikke slår ned direkte i ditt elektriske anlegg, kan apparater likevel bli skadet i tordenvær. Et lynnedslag i et overordnet strømnett kan føre spenninger langs strømnettet inn til huset. Du kan også oppleve senskader - på grunn av tordenvær kan fryseren ryke selv måneder etter.

Unngå brann og skader med overspenningsvern

De fleste branner og skader som skyldes lynnedslag kan unngås ved å installere overspenningsvern i sikringsskapet. Det vil sørge for at overspenningen ledes vekk fra det elektriske anlegget. Et riktig installert overspenningsvern vil være nesten 100 prosent beskyttende mot overspenning inn i huset.

Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger og nye elektriske anlegg i 2010. Det er derfor mange eldre boliger som ikke har et slikt vern. I en undersøkelse av If svarte én av tre at de ikke visste om de hadde overspenningsvern, i følge viivilla.no.

Har du ikke vern, kan vi i Elsjekk AS installere for deg. Vi sørger for at vernet er tilpasset spenningen i ditt elektriske anlegg og at det er FG-godkjent. Vi kan også installere finvern/pluggvern i stikkontakter eller uttak til spesielt utsatte apparater. Har du overspenningsvern er det viktig å sjekke jevnlig at patronene har en grønn farge (se bilde under). Skifter en eller flere fra grønt til rødt, er vernet defekt. Vi kontrollerer også allerede installerte overspenningsvern for havari/riktig montasje.

overspenningsvern 1200

Forholdsregler før du reiser på ferie eller ved tordenvær

  • Trekk ut stikkontakter til elektriske apparater som TV og modem for å unngå at de blir ødelagt.
  • Trekk også ut nettverks- og antennekabler.
  • Installer overspenningsvern og eventuelle vern direkte i stikkontaktene.
  • Test jordfeilbryteren.
  • Bestill elkontroll for å se om du er tilstrekkelig sikret mot skader i det elektriske anlegget.

Kilder:
Vi i villa - "Derfor bør du ha lynvern"
Frende Forsikring - "Lynet slår ned i juli"
Abito - "Tre tips til hvordan du kan sikre boligen mot lynnedslag"

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag