Skip to main content
Riktig bruk av skjøteledning

Riktig bruk av skjøteledning

Bruk av skjøteledninger er vanlig i de fleste hjem og kan være svært nyttige. Men vet du hvordan du bruker de på riktig måte? Hele 7 av 10 nordmenn kobler elektriske apparater til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet. Ved feil bruk kan skjøteledninger være livsfarlige. 

Nedenfor får du noen tips om hvordan du bruker skjøteledning riktig, og hvordan de absolutt ikke må brukes. 

En hovedregel ved bruk av skjøteledninger er at de ikke skal brukes over lengre tid på apparater som bruker over 1000 watt. Årsaken til dette er at stor belastning over tid kan føre til at skjøteledningen blir for varm som igjen kan føre til brann. 

Eksempler på apparater over 1000 watt er panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner. Jo mer strøm et apparat bruker, dess kortere tid bør det være koblet til med skjøteledning. 

Elbil og skjøteledning

Mange ulykker oppstår ved bruk av skjøteledning ved lading av elbil. Grunnen til dette er varmgang og at det er lett for å få skade på ledningen. Mange legger skjøteledningen over fortau eller vei eller gjennom vindu fra bolig. Dette kan medføre livsfare og er ikke tillatt. 

Unntaket er ved behov for nødlading, for eksempel hvis du er på besøk til noen eller på reise. Det du må passe på da er at skjøteledningen er i god stand og er koblet til en jordet kontakt. I tillegg er det viktig at skjøteledningen ikke ligger i krøll, i klem eller i annen fare for å bli skadet eller overopphetet. 

Andre viktige ting å tenke på ved bruk av skjøteledning

Skjøteledning må ikke under noen omstendigheter dekkes til. Dette kan føre til at ledningen blir for varm og brann kan oppstå. Av samme grunn bør man unngå å ha skjøteledninger liggende over lang tid på steder hvor det samles mye støv, for eksempel bak sofaer eller andre møbler. 

I tillegg er det viktig å være oppmerksom på at skjøteledningen har riktig lengde til sitt formål. Hvis ledningen er for lang kan det fort skje at det blir krøll på ledningen som også kan føre til at den blir for varm. 

Som nevnt tidligere er det forbudt å legge skjøteledning gjennom vindu da dette medfører fare for at den kommer i klem og blir skadet. Man bør heller ikke trekke skjøteledningen mellom dører og ulike rom i boligen. 

Trenger du oppgradere det elektriske anlegget?

Hvis du stadig får behov for å ta i bruk skjøteledning eller har de koblet til permanent, så betyr det at det elektriske anlegget ikke møter dine behov. Da anbefaler vi at du tar kontakt med elektriker slik at du får lagt opp de stikkontaktene du trenger. 

Hvis man har barn i hus må man være ekstra påpasselig når det kommer til det elektriske anlegget. For å være på den sikre siden er det lurt å sørge for å ha barnesikrede stikkontakter i rom der barn oppholder seg. 

Skjøteledninger ute

Du bør unngå seriekobling og utendørs kobling. Hvis du har behov for å bruke skjøteledning ute i en kort periode til for eksempel julebelysning, må du sørge for at den er koblet til en jordet stikkontakt og at skjøteledningen er egnet for utendørs bruk.

Skjøteledninger i seg selv er ikke farlige, men det er viktig å være oppmerksom på hva og hvordan man bruker de. En generell regel bør være at man jevnlig og alltid før bruk sjekker skjøteledninger for skade og misfarge. 

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag