Skip to main content
Trekk ut støpselet på disse apparatene - men ikke napp!

Trekk ut støpselet på disse apparatene - men ikke napp!

Det er ikke bare tørrkoking og levende lys som kan forårsake brann i hjemmet ditt. Faktisk er det mange brannfeller du kanskje ikke tenker over. 1 av 3 nordmenn lar kaffetrakter, vannkoker og mobillader alltid stå i kontakten, selv om dette kan være farlig (tryggogsikker.no).

Ta ut støpselet når disse ikke er i bruk

Det er lett å tenke at småelektrisk utstyr ikke er farlig. Derfor er det mange som slurver med bruk og vedlikehold av apparater som kaffetrakter, brødrister, kjøkkenmaskin, rettetang, mobilladere osv. Disse bør du helst plugge ut når de ikke er i bruk.

Elektriske produkter kan være skjøre, og en støyt eller vannsprut kan føre til feil i apparatet, noe som kan utvikle seg hvis de står koblet til strøm.

Havner et klesplagg oppå mobilladeren kan den bli svært varm og starte å brenne. Før det blir brann vil det oppstå farlige gasser du ikke vil merke når du sover. Lad derfor ikke mobilen over natten, og ta ut ledningen når du ikke lader.

Derfor må du ikke dra i ledningen

Mange “napper” ut støpsler ved å dra i ledningen, men dette kan få alvorlige konsekvenser. Det er viktig at du tar ordentlig tak i støpselet for å ta ut kontakten. Gjerne hold igjen stikkontakten slik at den ikke “løsner” fra der den sitter på veggen.

Du har helt sikkert gjort det selv. Mange stikkontakter er under senga eller bak tv-benken, så det er enklere å nappe. Selv om stikkontakten ligger litt vanskelig til anbefaler vi at du bøyer deg og gjør det ordentlig. Ved å nappe, utsetter du støpselet og ledningen for en unødvendig belastning. Rykk og napp i ledningen kan føre til dårlig kobling og varmegang som kan svi støpselet, og i verste fall kan det bli brann.

Opplever du at ladeledninger eller skjøteledninger plutselig fungerer hvis du bare bøyer og tøyer litt på ledningen, er det mest sannsynlig en feil på apparatet. Ødelagte, elektriske apparater skal sorteres som e-avfall, og kan leveres til butikken du kjøpte det i, eller til andre butikker som selger lignende produkter.

Godt over halvparten av branner i Norge har opphav i elektrisk utstyr og anlegg. Det er derfor svært viktig å ha respekt for elektriske apparater og brannfeller.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag