Varmtvannsberedere koblet til stikkontakt kan være brannfarlig
Varmtvannsberedere koblet til stikkontakt kan være brannfarlig

Varmtvannsberedere koblet til stikkontakt kan være brannfarlig

Lenge har det vært vanlig å koble varmtvannsberedere i stikkontakt. Nå er det derimot pålagt med direkte tilkobling til det elektriske anlegget.

Nye varmtvannsberedere (med effekt på 1500 W eller mer) som installeres må være fast tilkoblet. Det er ikke lenger lov å koble til vanlig stikkontakt. Årsaken er den store brannfaren. Under ser du bilde av varmeutvikling i støpsel og stikkontakt. Dette ble oppdaget i en elsjekk utført av oss, og vi koblet straks ut strømmen til varmtvannsberederen frem til feilen ble utbedret.

varmtvannsbreder brann

Varmegang i støpsler og stikkontakt tilhørende varmtvannsberedere er en stor brannfare, og forårsaker hvert år mange branner i Norge.

Nye forskrifter i 2014

En varmtvannsbereder vil mest sannsynlig stå på én plass hele sin levetid, og det er derfor Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) pålegger en fast tilkobling. Ved bruk av stikkontakt som tilkoblingspunkt foreligger det alltid en fare for varmeutvikling og brann.

I 2010 innførte NEK et krav om direkte påkobling på varmtvannsberedere over 2000 W. Mange produsenter begynte da å “jukse” ved å produsere beredere på 1950 W. Normsamlingen NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2014 ble kravene til tilkobling av varmtvannsberedere justert. Nå gjelder forskriften alle beredere som er over 1500 W.

Sjekk jevnlig etter varmegang

Er din varmtvannsbereder installert før 2010 og tilkoblet gjennom stikkontakt er du ikke pålagt å bygge om anlegget, men desto viktigere er det at du jevnlig tar ut støpselet og ser etter varmegang. Vi råder deg uansett til å bruke fast tilkobling. Det er under ingen omstendigheter lov med tilkobling via skjøteledning.

Kontroll av elektrisk anlegg

Når gjorde du sist en kontroll av ditt elektriske anlegg? Våre sertifiserte kontrollører utfører fullstendig elsjekk av din bolig. Under en elsjekk kan vi finne feil og mangler som ikke kan ses med det blotte øye (Les mer om termografering her). Dette er et brannforebyggende tiltak, og gir rabatter hos de fleste forsikringsselskap.

Elsjekk logo hvit

Kontakt
Tlf.: 22 74 64 54
Mob: 95 55 77 11
post@elsjekk-as.no

Adresse
Nils Hansens vei 7
0667 Oslo

Postadresse
Postboks 49, Bryn,
0611 Oslo

 

Gjensidige

Stolt samarbeidspartner med Gjensidige Eiendomsmegling. Les mer

Personvern