Sikringsskapet er husets knutepunkt for den elektriske installasjonen. Sikringene i skapet skal forhindre brann, elektrisk sjokk og skade på elektrisk utstyr. Det er derfor svært viktig at alt i sikringsskapet fungerer som det skal.
Sikringsskapet skal være plassert slik at det er enkelt tilgjengelig for vedlikehold, reparasjon og kontroll.
Ikke alle er like godt kjent med sikringsskapet sitt som de burde være. Vi har laget en kort liste over tre ting du bør sjekke i sikringsskapet for å sikre deg mot ulykker.
1. Har du overspenningsvern?
Overspenning oppstår hvis lynet slår ned i elektriske anlegg eller i et overordnet strømnett. Dette vil føre til ødeleggelse i elektriske apparater, eller i verste fall, brann. Hvert år blir mange boliger skadet av lynnedslag. Sommeren er tiden på året hvor vi registrerer flest lynnedslag, på grunn av varmt og vekslende vær. Installerer du overspenningsvern i sikringsskapet vil du være veldig godt beskyttet mot overspenning inn i huset.
Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger og nye elektriske anlegg i 2010, og derfor er det svært mange eldre boliger som ikke har det installert. Ta kontakt med oss for installering av overspenningsvern.
Les mer om overspenningsvern her.
2. Sjekk jordfeilbryteren
Jordfeilbryteren finner du i sikringsskapet og er et element som skal hindre lekkasjestrøm og brann. På nyere elektriske anlegg er jordfeilbryteren knyttet til hver enkelt kurs. Du sjekker jordfeilbryteren ved å trykke på testknappen, og dette bør gjøres minst 2 ganger i året.
Når du har trykket på testknappen vippes hendelen foran jordfeilbryteren ned, og strømmen kobles ut. Hvis hendelen ikke faller ned er den defekt. Kontakt oss for en kontroll hvis dette skjer. Når du vipper hendelen opp igjen skal strømmen også komme tilbake.
Les mer om jordfeilbryteren her.
3. Se etter feil
Det er mye som kan være galt på elektriske anlegg uten at man kan se det med det blotte øyet. Du bør kjenne etter om sikringsskapet er varmt, om du kan høre høy knitring eller om du lukter brent plast. Opplever du noe av dette, bør du bestille en kontroll. Det samme anbefales om du opplever at noen av sikringene dine ofte løser ut.
Gamle sikringsskap med skrusikringer er ikke like brannsikre som moderne sikringsskap. Er sikringsskapet over 30 år gammelt bør du vurdere å bytte det ut, eller i hvert fall ta en sjekk.
Slår en sikring ut, bør du prøve å finne årsaken før du slår den på igjen. Mange sikringsskap er ikke dimensjonert for dagens strømforbruk, og det kan hende du belaster anlegget ditt mer enn det er beregnet for.
Ta kontakt for en elsjekk i dag.