I juletider bruker vi mye lys, både ute og inne, for å gjøre det koselig. Men, alle disse julelysene kan også være potensielle brannfarer. Mange bruker belysning som er 20-30 år gamle. Disse bør du sjekke nøye før du kobler de i.
Lenger ned finner du en sjekkliste og flere tips for sikker bruk av belysning.
Det er stor variasjon i kvalitet på julelys. Det første du bør se etter, er om produktet er CE-merket. Det sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten, men oppfyller noen minstekrav til sikkerhet.
Ta en “elsjekk” av julelysene dine
Se over produktene etter skader, misfarging og sprekker. Dette er sikre tegn på at du bør bytte ut lysene dine. Elsikkerhet er ikke noe man bør sjanse på, bare fordi produktet gir nostalgi eller ikke er slitt i utseende.
Utendørs belysning
Ikke dra ledninger gjennom vinduer og dører slik at de havner i klem. Dette skader ledningen. Bruk kun produkter som tåler utendørs bruk. Disse skal være merket med IP44 eller høyere.
Disse tingene bør du sjekke:
- Seriekoblet lys som lysestaker, juletrelys og lyslenker kan bli en brannfare dersom noen av pærene ryker. Siden de er seriekoblet, vil spenningen da øke på pærene som fortsatt lyser, og temperaturen stiger. Det er derfor viktig å bytte ut pærene som ikke lyser.
- Sjekk ledninger etter sprekker og skader.
- Sjekk at du ikke bruker pærer som har mer watt enn det som er anvist.
- Se etter misfarging. Er produktet misfarget (brunt/svart) rundt elektriske komponenter er det nok en fare for at det kan utvikle seg til brann. Dårlige koblinger gir misfarging og kan også utvikle varme som smelter plast eller setter fyr på papp.
Andre tips til julebelysningen:
- Sjekk at du bruker produktet i henhold til bruksanvisningen, slik som for eksempel riktig avstand til andre objekter.
- Sett tunge trafoer i en god skjøteledning som ligger på gulvet. Henger trafoer i stikkontakter i veggen, kan vekten gjøre at den siger og får dårlig kobling.
- Lever inn gamle julelys i hvilken som helst butikk som selger småelektronikk. Dette er helt gratis.
- Trekk ut ledningen om du skal reise bort over lengre tid.
- Skift ut de gamle lysene med LED-lys. LED-pærer blir aldri varmere enn 40-50 grader og tåler generelt mye mer enn glødepærer.
Går sikringen når du kobler i ekstra julelys, er det kanskje på tide med en kontroll av det elektriske anlegget. Bestill kontroll her.