Å kjøpe bolig er en stor investering for de fleste. Likevel er det er mange som kjøper bolig etter kun en rask titt på visning. Er du ute etter bolig eller leilighet er du kanskje i hovedsak opptatt av beliggenhet og i hvilken utseendemessig stand den er i, uten å egentlig sjekke viktige ting som det elektriske anlegget. Når man vet at feil i det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater står for over 50% av brannårsaker i boliger og næringsbygg i Norge er det litt merkelig at det er så lite fokus på det.
Ta en titt i sikringsskapet
Takstpersonen vil som regel skrive om det er automatsikringer eller gamle skrusikringer i sikringsskapet, og det er stort sett alt som står om det elektriske anlegget. Du burde alltid ta en titt i sikringsskapet selv og sjekke om sikringene ikke er misfargede og om kursoversikten ser oversiktlig ut. Brukes det skrusikringer er anlegget sannsynligvis gammelt og nærmer seg tid for fornyelse. Dette er en kostnad ikke alle kjøpere har råd til rett etter et boligkjøp.
Unngå tvist etter salg på grunn av feil på det elektriske
I takstrapporten har megler verken plikt eller kompetanse til å legge frem en vurdering av det elektriske anlegget. Dermed kan det foreligge svakheter og mulige brannfarer i anlegget som verken selger eller kjøper kan se og vite om. Mange boligsalg ender derfor opp i konflikt på grunn av feil på det elektriske anlegget. Eventuelle problemer som dukker opp etter endt salg vil ikke alltid gi krav på erstatning.
En elsjekk er det i hovedsak selger som bør sørge for. Dette for å ha best mulig dokumentasjoner før et eventuelt salg. Når det er sagt, er det ikke alle som gjør dette. Det er derfor viktig at du som kjøper bolig bestiller en elsjekk etter kjøp om dette ikke er fremlagt. Finner en kontrollør alvorlige feil kan dette gå under eierskifteforsikringen. Feil i anlegget kan man ikke alltid se med det blotte øye, så en varmeutvikling kan foregå over lang tid før det plutselig smeller, og da er det kanskje for seint å skylde på selger.
Les hva en elkontroll vil innebære.
Er anlegget dimensjonert for din bruk?
Det elektriske anlegget bør ideelt sett sjekkes hvert femte år. Du bør spør megler/selger om når anlegget sist ble kontrollert for å få en idé om hvilken stand det er i. Kjøper du en litt eldre bolig eller leilighet er det elektriske anlegget mest sannsynlig ikke dimensjonert for dagens strømbruk. En brukt bolig selges normalt “som den er”, som også innebærer de feil som finnes.
Øk verdien ved å vise til elkontroll
Skal du selge bolig vil en positiv kontroll av det elektriske anlegget lett kunne øke verdien. Dette gir kjøperen en forsikring om at alt er i orden. Som selger har du også plikt til å dokumentere alt arbeid på det elektriske etter 1998. Dette gjelder alt fra varmekabler til installering av downlights. Alt dette vil en elkontrollør sjekke. Veldig mange forsikringsselskaper tilbyr rabatter på hus-, hytte- og innboforsikring ved å vise til tilstandsrapport og utbedring av eventuelle feil og mangler som ble oppdaget, noe som også vil være svært positiv for en kjøper.
Brannforebyggende
Våre kontrollører har høy faglig kompetanse, lang erfaring, og gjennomfører grundige og dokumenterte kontroller for å skape en tryggere hverdag for våre kunder. En elkontroll vil ikke bare kunne avdekke feil, men også være et svært viktig brannforebyggende tiltak.