Slik får du en brannsikker jul

Julekosen belaster det elektriske anlegget

Nå er vi inne i høysesongen for strømforbruk. Det er i de kaldeste og mørkeste månedene det går mest strøm, og desember og januar er månedene med flest bygningsbranner (DSB). Det er derfor også ekstra fokus på brannsikkerhet på denne tiden av året.

Brannfarlige måneder

Når det er vinter og kaldt, bruker vi mer strøm på oppvarming. I desember er det også ofte litt ekstra julekos, med mye baking, matlaging og ekstra belysning. Dette gir en høy belastning på det elektriske anlegget.

Vi ser mange provisoriske løsninger hjemme hos folk for å få strøm til alt som skal lyse i jula. Skal du bruke skjøteledning anbefaler vi at du bruker en god skjøteledning. Det går fint å la juletrelysene og lysestakene stå over natten, men dra ut ledningen om du skal bort over en lengre periode.

Ta en sjekk av julelysene

Før du tar i bruk belysning som lysestaker, juletrelys og julestjerner er det viktig at du tar en rask sjekk av apparatet. Julebelysning blir ikke nødvendigvis skiftet ut like ofte som det burde, og det er stor variasjon i kvalitet. Finner du skader eller feil bør du kjøpe nytt, og kjøp da av god kvalitet. Julestjerner av papp er svært populært for tiden, men er også en stor brannfare!

  • Sjekk at alle pærene er i orden. Juletrelys/lenker er seriekoblet. Det betyr at dersom en eller flere pærer ryker i lysrekken, vil spenningen øke på hver av pærene som fortsatt lyser. Da vil temperaturen på pærene bli høyere, og brannfaren øke. Temperaturer over 100 grader kan føre til brann. Det er derfor veldig viktig å skifte ut pærer som ikke lyser.
  • Sjekk alle ledninger etter skader og sprekker, og se etter misfarging etter varmeutvikling.
  • En trafo som er del av støpselet er gjerne tung. Når denne er koblet i veggkontakt kan vekten gjøre at kontakten faller litt ut og skaper dårlig kobling. Dette kan føre til varmegang. Belysning med slik kobling bør derfor heller settes i en god skjøteledning som ligger på gulvet.
  • Sjekk at du bruker produktet i henhold til produsentens anvisninger, og har riktig type pære og styrke.

Husk å levere inn gammelt utstyr! Dette kan du gjøre gratis i en hvilken som helst butikk som selger elektronikk.

Bruk riktig utstyr for utendørs belysning

Når det gjelder utendørs belysning er det viktig å bruke utstyr som er beregnet for det. Kommer elektriske koblinger i kontakt med vann kan du få kortslutning og sikringen vil gå. Det kan også føre til varmegang.

Både julelysene og skjøteledningen skal være beregnet på utendørs bruk, og koblet til en utendørs kontakt. Ikke dra skjøteledningen gjennom vinduer eller døråpninger hvor den kan pådra seg skade.

Belysning skal være merket med en IP-klassifisering. Utelamper bør ha minst IP44. For innendørs bruk holder IP20. Det første tallet angir beskyttelse mot inntrenging av utvendige gjenstander, mens det andre tallet angir toleranse for vann og fuktighet. Les mer på Lysbutikken.no.

Komfyrbranner nesten halvparten av alle utrykninger

I desember er det mange som baker både pepperkaker, kakemenn og andre julekaker. I tillegg lager vi mye mat. Matlaging er kilden til svært mange branner, og komfyrbranner stod faktisk for hele 43 prosent av brann- og redningsvesenets utrykninger i 2016. Tørrkoking er verstingen.

Livsfarlig tørrkoking

Tørrkoking kan ikke bare føre til brann, men også til utvikling av farlige gasser du ikke kan se. En komfyrvakt som overvåker platene er en svært god investering. Om den oppdager fare for brann vil den varsle, og hvis ingen reagerer på dette vil den skru av strømmen til komfyren.

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid, typisk hos eldre eller barnefamilier som ikke følger med på gryta. På natten er det gjerne yngre som rammes. I kombinasjon med alkohol er det veldig mange som glemmer av eller sovner fra stekeovnen når de skal lage seg nattmat. Det beste er å kjøpe med seg ferdig nattmat på veien hjem.

Ta kontakt med oss om du ønsker å montere komfyrvakt hjemme.

Levende lys står også for svært mange branner her i landet. Husk å slukk alle lys før du går ut av rommet, og pass på å ikke plassere brennbart materiale i nærheten av levende lys.

Sjekk brannutstyret

I tillegg til å sjekke julelys og sikre komfyren, er det også viktig at brannslukkingsutstyret er i orden. Batteriet i røykvarsleren skal skiftes en gang i året, og derfor har vi Røykvarslerens dag 1. desember. Les mer om hvordan du sjekker røykvarsler, brannslukkingsapparat og brannslange her.

Kontakt oss

Send en uforpliktende forespørsel til oss via dette skjemaet.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Step 1 of 2
Siste innlegg

Ta elsikkerheten på alvor!

En elkontroll skal ivareta sikkerheten i anlegget og passe på at det er godt vedlikeholdt, og dermed også redusere faren for brann.