Noe av det viktigste du kan gjøre på denne tiden av året er å sjekke røykvarsleren og brannslukkingsutstyret ditt. Dette kan bety forskjellen på liv og død.
Desember og januar er verst
Det sies det oppstår det aller flest bygningsbranner i desember og januar. Riksikoen for brann er større når temperaturen er på sitt kaldeste. Vi er mer inne, og bruker mye energi på oppvarming og belysning, og tenner mer levende lys.
Røykvarslerens dag
Nesten 500 000 nordmenn bor i boliger uten fungerende røykvarsel. Derfor har vi Røykvarslerens dag 1. desember. Dette er dagen for å teste og skifte batteri på røykvarsleren din. Du burde teste røykvarsleren så ofte som én gang i måneden, og skifte batteri minst én gang i året. Hør gjerne med familie og venner om de trenger hjelp til å sjekke brannutstyret sitt!
Røykvarsleren redder mange liv i året. Tidlig varsling av brann øker sjansene for å komme seg ut i tide. Vi anbefaler optiske røykvarslere, da de reagerer mye tidligere ved ulmebrann enn ioniske røykvarslere.
Slik sjekker du røykvarsleren selv
- Trykk inn testknappen, da skal røykvarsleren pipe
- Sjekk at du hører røykvarsleren i alle rom
- Piper den kort og svakt, eller ikke i det hele tatt er du nødt til å skifte batteri
- Test igjen etter å ha byttet batteri
- Sjekk røykvarsleren én gang i måneden
- Bytt batteri én gang i året
- Bytt røykvarsler hvert 10. år
Krav til røykvarsler
Det er pålagt å ha minst én røykvarsel i hver etasje i hjemmet, og som dekker sonen for kjøkken og stue. Den skal sitte i midt i taket (minstekrav er 50 cm fra veggen). Det er anbefalt å ha flere plassert rundt i hjemmet. Plassér røykvarslere i tekniske rom og i soveromsgangen. Vi anbefaler også på det sterkeste å ha røykvarslere inne på soverommet, da veldig mange har datautstyr og ladekabler i, og gjerne også lader mobil og data over natten.
Vi råder alle til å ha seriekoblet røykvarslere. Hvis én starter å pipe, så piper alle. Dermed er du sikker på at alle i huset hører varselet.
Er du så uheldig å oppleve brann i din bolig er det viktig at brannslukkingsutstyret ditt fungerer.
Slik sjekker du brannslukkingsapparatet selv
- Sjekk at trykkpilen er i det grønne feltet
- Sjekk at forseglingen/plomberingen ikke er brutt
- Snu opp-ned i 5-10 sekunder, legg øret inntil og hør at pulveret flytter på seg for å unngå at det klumper seg/stivner
Brannslukkingsapparatet skal stå lett tilgjengeilg, og helst synlig. Apparatet burde være tilgjengelig fra soveromssonen, da svært mange branner starter mens man sover.
Slik sjekker du brannslangen
- Det er viktig å dra ut hele slangen og se etter skader og sprekker
- Sjekk at vannet står på (slangen skal alltid være full av vann)
- Vri på munnstykket og spyl litt i vasken for å sjekke at alt er i orden
- Vær sikker på at den er lett å få ut og bruke
Over 50 % av boligbranner i Norge starter i det elektriske anlegget eller ved feil bruk av elektriske apparater. Ta kontakt med oss om du ønsker en kontroll av ditt elektriske anlegg.