Nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 13 av 16 som har omkommet i brann så langt i 2019 befinner seg i risikoutsatt gruppe.
I gjennomsnitt er det ca 3 av 4 av de som omkommer i brann som er i risikoutsatte grupper. Spesielt utsatt er eldre med pleiebehov, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige.
Vi har ingen å miste. Vi oppfordrer derfor alle pårørende om å ta ansvar for brannsikkerheten hos eldre familiemedlemmer eller andre som kan trenge litt hjelp.
Her er tre ting du kan gjøre
1. Sjekk røykvarsleren
Trykk inn testknappen, da skal røykvarsleren pipe. Sjekk at du og personen som bor der hører røykvarsleren i alle rom. Piper den kort og svakt, eller ikke i det hele tatt, må du skifte batteri. Les mer om røykvarsler og brannslukkingsutstyr her.
2. Installer komfyrvakt
Komfyren er det største brannkilden i hjemmet. Å installere en komfyrvakt er en liten jobb, men likevel et av de viktigste brannforebyggende tiltakene du kan gjøre i hjemmet. Les mer om komfyrvakt her.
3. Sjekk stikkontakter, støpsler og utstyr
Trekk ut støpselet til apparater som komfyr, varmtvannsbereder og kjøleskap og se etter misfarging. Er plasten brun eller ser ut til å ha smeltet bør du kontakte elektriker. Eldre har gjerne gamle, elektriske apparater som er modne for utbytting. Ta en runde og se om noe trenger oppgradering.
Til slutt vil vi nevne at en elsjekk bør utføres hvert femte år på elektriske anlegg. Denne sjekken kan avdekke feil og mangler som kun våre måleinstrumenter kan se. Les om elsjekk her.
Kilde: DSB